Sprawozdanie z akcji „Wszystkie kolory świata”

W ramach akcji „Wszystkie Kolory Świata” uczniowie Zespołu Szkół w Byszewie przygotowywali charytatywne szmaciane laleczki UNICEF. Laleczki te są niezwykłe, bo symbolizują pomoc uczniów dla najbardziej potrzebujących dzieci na świecie. Każda z nich ma swoją tożsamość. Dzieci same wybrały dla zrobionej przez siebie laleczki kraj pochodzenia, kolor skóry, strój, a także imię i wiek, dane umieściły w specjalnym „akcie urodzenia”. Laleczki zostały wystawione podczas zorganizowanego w naszej szkole kiermaszu w dniach 26-27 lutego 2015 roku. W szkole uszyto 86 laleczek

Laleczka Cypriana Witulskiego, przedstawiająca Kutniankę, została reprezentantem Zespołu Szkół w Byszewie w konkursie UNICEF, gdzie na stronie internetowej od 2 do 16 marca będzie trwało głosowanie na najbardziej oryginalną laleczkę. W szkole, której laleczka otrzyma najwięcej głosów, odbędzie się koncert Majki Jeżowskiej – ambasadora dobrej woli UNICEF. Liczymy na Państwa wparcie i głosy.

Ogromna słowa podziękowania należy skierować do uczniów i ich rodziców, którzy nie zawiedli. Gdyby nie oni, nie byłoby tych pięknych i jedynych w swoim rodzaju laleczek. To dzięki uczniom i rodzicom możemy realizować tę piękną misję w naszej szkole.

Szczególnie dziękujemy harcerzom z VI Grunwaldzkiej Drużyny Harcerskiej „Traperzy”, którzy sami na zbiórkach szyli laleczki i przygotowali ich aż 64. Kwota, którą uzbieraliśmy to 870 zł. Pieniądze zostały przekazane wraz ze sprawozdaniem z przebiegu akcji na konto UNICEF Polska. Akcja pomocy dzieciom z Sudanu Południowego była czymś wyjątkowym i pozostanie w pamięci. Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy wsparli nasz projekt.

Koordynatorzy projektu – Iwona Zawadzka, Edyta Rożnowska