Sprawozdanie z prezentacji projektu edukacyjnego ,,Olimp – góra bogów”

Dnia 16 czerwca 2016 r. klasa IIb zakończyła realizację projektu edukacyjnego pt. ,,Olimp – góra bogów”. Cała klasa, od początku roku szkolnego pieczołowicie gromadziła niezbędne materiały, opracowywała teksty i przygotowywała scenariusz.
Szesnastoosobowa grupa uczniów została podzielona na cztery mniejsze. Każda z nich musiała przygotować i przedstawić najważniejsze informacje na temat: historii Olimpu, wątków mitologicznych związanych z Górą Olimp, fauny i flory tego masywu, wiosek położonych u podnóża góry oraz różnych form tamtejszej turystyki.
Liderkami poszczególnych grup projektowych były: Sandra Szymańska, Maria Szubska, Natalia Trzeciak i Karolina Janczak. Dziewczyny doskonale poradziły sobie z powierzonymi zadaniami.
16 czerwca, od samego rana trwały gorączkowe przygotowania do występu. Młodzież dekorowała klasę, ustawiała rekwizyty, przeprowadzała próby. Uczniowie wraz z wychowawcą przebrali się za najważniejszych bogów olimpijskich. Każdy posiadał odpowiednie atrybuty oraz zajmował wyznaczone miejsce. Wszyscy wyglądali wspaniale.
Prezentacja rozpoczęła się na czwartej godzinie lekcyjnej.
Na początku Sandra Szymańska wraz z Karoliną Janczak, pokrótce, zapoznały widzów z historią Olimpu i wątkami mitologicznymi związanymi z Górą Olimp, a następnie dokonały prezentacji bóstw. Gdy możni władcy świata zasiedli na swoich miejscach, Marysia Szubska rozpoczęła odczytywanie prezentacji multimedialnej, starannie przygotowanej wcześniej przez uczniów.
Na zakończenie młodzież poczęstowała widzów tradycyjnymi greckimi przystawkami, wśród których znalazły się bagietki z oliwą z oliwek, ser feta, oliwki i pomidory. Uczniowie klasy IIb zadbali również o odpowiedni klimat dla swojej prezentacji. W tym celu przygotowali muzykę grecką, której brzmienie towarzyszyło widzom od początku pokazu.
Grupa została nagrodzona gromkimi brawami, na które zasłużyła w stu procentach.